lørdag 18. november 2006

Travaglini Gattinara 2001


På en smaking for litt siden hadde jeg gleden av å smake en Gattinara 2001 fra Giancarlo Travaglini. Det var en flott opplevelse som resulterte i sporenstreks innkjøp av en kasse av denne vinen.

Gattinara er et område nordøst i Italias sjefsregion nummer én, Piemonte. Et område som i gamle dager nøt samme respekt som Barolo og Barbaresco, men som mistet stjerne grunnet juks og fanteri, altfor høyt utbytte, og dårlig vinifikasjon. Med tildeling av DOCG-status og strenge regler (bl.a. større begrensning av utbytte enn i Barolo og Barbaresco) er Gattinaras gode rykte på god vei tilbake. Gattinara DOCG må bestå av minimum 90% Nebbiolo, og maks utbytte er 48 hektoliter per hektar.

Travaglini er den største produsenten i området, og er kjent for høy kvalitet på vinene sine. Ikke la deg skremme av den noe harry flasken (som gir grufulle JP Chenet assosiasjoner). Flasken ble i følge importøren Gaia designet tilbake på femtitallet, med den hensikt å lette servtørens jobb med å nå rundt til gjestenes glass.

I går fikk jeg igjen gleden av å sprette en flaske Travaglini Gattinara 2001. I mine notater står det:

Ganske lys og utviklet farge i glasset. Middels kraftig duft med tydelig Nebbiolokarakter. Utviklet preg, men god friskhet og tydelig syre. Varme blomster, kirsebær, lyng, lær, noe røyk og eik. I munnen gir den et bløtt anslag, god kompleksitet, fin sødme og deilige stramme Nebbiolotanniner. Jeg oppfattet den som friskere og mer ungdommelig i munnen enn i nesen, men også her er det tydelig utvikling. Vinen er frisk med relativt høy syre og middels fylde. I smaken finnes også noe mineraler og flintrøyk, kirsebær, rips og fiken. Lang ettersmak og en avslutning med fin snerp og svak bitterhet som begrenser sødmen veldig fint.

Vinen koster 162 kroner på polet og er et realt røverkjøp. Såvidt jeg forsto, så var prisen justert ned fra leverandøren, for å hjelpe vinen ut på markedet. Vinen har fått 'Beste kjøp' og 90 poeng i Dagens Næringsliv. Jeg sier løp og kjøp. Vinen er veldig god nå, men tåler fint noen år for de nølende..

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis med ny blog. Dette blir moro.

Sidelengs sa...

takk for det!