lørdag 12. januar 2008

long time, no blog..


Jeg er en håpløs blogger.

Uten å dvele mer over stillstanden på Sidelengs, vil jeg herved ønske velkommen tilbake - måtte 2008 bli et velsmakende godt nytt år.

I går hadde jeg tre gode venner på besøk, og lagde en bollito misto etter inspirasjon fra Baltazars Dag Tjersland sin kokebok ITALIA. Den beste måten å bruke kokebøker på er som inspirasjon og veiledning.

Bollito misto (kjøttgryte):

Svi kraftben av kalv i langpanne.
La kraftgrønnsaker (gulrot, løk, hvitløk, fenikkel, selleri, etc) surre litt i olje i en stooor kasserolle.
Legg i kraftbeina og fyll opp kaserollen med vann.
Redusér kraften ned et par timer til halv mengde.
Ta ut kraftbena og litt av grønnsakene og legg de i en annen mindre kaserolle med vann og kok opp.
Tilsett en flaske hvitvin, feks denne - billig og finfin chardonnay som også kokken kan ta et glass av..), urter og litt trøffelolje.
Kok opp.

Legg i kalveknoker, oksetunge og en hel kylling av god kvalitet. Bind opp kyllingen først.
Kokes et par timer. Husk nok salt og pepper.

Pølser:
Tarmer og kjøttdeig (i gårsdagens tilfelle lam) kjøpes hos slakteren. Oslos to beste slaktere er etter min erfaring Strøm-Larsen på Torshov og den noe ukjente slakteren i kjelleren på Gunerius i Storgata (!).
Tilsett olje, hvitløk, urter, salt og pepper, og/eller hva du måtte ønske i kjøttdeigen, og bland godt. Bestemors gamle Husqvarna kjøttkvern med sveiv funker glimrende. Tre tarmene på pølsehornet, ha i deigen og sveiv i vei. Klem ut eventuelle luftlommer og bruk hyssing til å knyte sammen pølsene i enden. Prikk noen hull i skinnet med gaffel, og kok pølsene til slutt i kraften i den lille kaserollen.

Serveres med kraften og ønsket tilbehør.
Kraftmat for gutta.

Noen vinforslag?

e.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Nei dæven! Du sulteforer oss til vi tror det ikke kommer noe.Er det sånn du er mot Stine og? Treat Em' mean, keep Em' keen.

Sier seg jo selv, bare å ta den nye vinen til.Særlig om det er petit pois involvert.

Er digg med pølser,vi har utstyr for sånt hjemme.Er faktisk bestemors gamle Husqvarna.Men er nok endel tusen for en skikkelig kvern?

Har en liten foodprosessor, litt skeptisk til om det holder.

Kommer tilbake med mer flåseri på neste musikkklubb.

Sidelengs sa...

Hehe..Treat 'em mean, keep 'em keen??

Vel, å kverne opp en indrefilet med Husqvarna tror jeg fort kan bli en noget langdryg affære med resultat i ømme biceps og lite motivasjon for gjentakelse. Men jeg har heller aldri prøvd.

Kjøp ferdig deig. Urter og denslags klarer du fint å blande med sleiv. Når det gjelder selve pølsemakingen, så synes jeg den gamle sveiva funker strålende. Det betyr ikke at jeg ikke kunne tenke meg en Kenwood Major eller evt en Kitchen Aid (litt vakrere) på benken..

Tror du ikke foodprosessoren din vil klare biffen, da? (ehe..bokstavelig talt)

Glimmers. Vi sees hos Larsens!

Espen Nersveen sa...

maten var digg... og vinen likeså....
verten var litt homo som ikke ble med ut etterpå men sånn er det jo iblant...