onsdag 31. januar 2007

søtt..

Arne Ronold melder på Vinforum om polets mest solgte viner. Polet har nylig lagt ut lister med salgstall for fjoråret. På listen over mest solgte svakviner i liter troner ikke uventet JP Chenet Cabernet-Syrah (1,6 millioner liter), tett fulgt av Lindemans Shiraz Cabernet. Videre på listen finner vi heller ikke uventet den svarte katten, Boheme, og ikke minst - Amigo. Lett å gjenkjenne og lett å uttale. Når de fleste vinmonopol ble selvbetjente, skulle man tro det ble viktigere med etikett og utseende enn med enkelt navn. En kombinasjon er vel det beste. Jeg har lært at vinetiketter med dyr på selger aller best, og særdeles hos kvinner - som visstnok i større og større grad er beslutningstakere i polhyllene.

Første hvitvin på listen er Tariquet med 602000 liter. Det er viktig å vite at over halvparten av vin solgt i Norge er tappet på plastpose i en pappeske. Når det gjelder bestselgere på flaske, ser tetskiktet litt annerledes ut, anført av portugisiske Vidigal Reserva. Her kommer første hvitvin - Moselland Ars Vitis Riesling - som nr 3, og på femteplass finner vi Martini Asti! Mer oppløftende er sjetteplassen Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo, som er en god vin. Her får man en kvist med på kjøpet, og er ifølge min mor, den eneste vinen man ikke får hodepine av. For første gang i historien selges det nå mer italiensk rødvin enn fransk i Norge. Bare under forbrukerboikotten i 97-99 etter Chiracs atomprøvespregninger har Frankrike blitt skjøvet av tronen. Den gang av Chile. Sør Afrika og Chile har tatt hver sin støyt når det gjelder salgstall på vin i fjor. Størst fremgang har Argentina, som solgte en halv million liter mer enn i 2005! Tyskland er størst på hvit foran Frankrike, salg av rosévin i Norge har eksplodert med 60 prosent, og musserende vin merker også sterk økning.

Man skal ikke kimse av design og utstråling. Jeg for min del er sucker for viner med lange navn og bindestrek eller smale høye flasker med krøllbokstaver og mye informasjon. Ellers er det fint med rosa bånd på halsen, men gi meg for all del ikke netting eller 'frostet' glass. En seriøs turnoff er også pappesken med plastposen i. Det må være vanskelig å være markedsfører av vin. Man skal ikke undervurdere folks bedagelighet eller forfengelighet.

Det som forundrer meg mest er det Ronold skriver om restsukker i disse vinene. Det hevdes at polet opplyser langt lavere nivåer av restsukker (målt sødme) i vinene enn uavhengige målinger viser. Nordmenn foretrekker altså søte viner. Det viser forøvrig delvis også statistikken på hvitvin. Hvorfor opplyses det andre verdier enn det reelle? I min verden er dette alvorlig feilinformasjon.

Apropos billig og sødmefullt.

På Vecturas nyhetssmaking her forleden fant jeg et godt kjøp for den som vil oppleve moden tysk Riesling. Weingut Groebe ligger i leibfraumilch-land og har drevet vinproduksjon tilbake til 1600-tallet. Groebe Westhofener Aulerde Riesling Spätlese 1994 er en deilig sødmefull og syrebalansert hvitvin, med klassisk preg av petroleum (vaselin, voks), honning, tropisk frukt og blomster. Sikkert veldig godt til kraftige fisk- og skalldyrretter, men også til ost. Moroa koster 139,- og er nok ikke noe som bør ligge særlig lenger.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det hadde vært interessant å se hvilke parti viner som ble raskest utsolgt. Popularitet i forhold til kvantum importert.

Sidelengs sa...

Ja, det hadde vært interessant! Jeg tror nok at kvantum importert i relativt stor grad følger popularitet. Det at vinene blir utsolgt er nok et problem først når kvaliteten på vinen setter grenser for kvantiteten på produksjonen i så stor grad at andelen av eksport til Norge blir lavere enn interessen. Allikevel vil det være mulig å sikre seg større andeler av eksporten på sikt. Visste du for eksempel at Norge er femte største importør av tysk vin, og at en betydelig størstepart av champagneprodusenten Guy Charlemagne sine viner går til det norske markedet?

Anonym sa...

sidegutten.. du drak en av italias beste vinner på mandag. imponerer meg at du ikke namedropper den her.. er det fordi du hadde drukket litt for mye til å huske navnet på den, eller vil du ikke skryte?

klemz

Sidelengs sa...

jeg får vel komme tilbake til den da, mr bigshot :) 50&50 Avignonesi & Capannelle 97. Den var god. Veldig god. Såkalt superdupertoscaner?

Per Elling sa...

Det med sukkernivået i viner er definitivt en merkelig sak, men jeg vet ikke hvordan Vinmonopolets rutiner er på ny analyse av viner ved årgangsskifte? Dette er en av de store problemene med sortimentssystemet til Vinmonopolet. Årgangsskifter med påfølgende endring av kvalitet (eller kjemisk innhold) har ingen konsekvens før evt. salget går så mye ned at vinen faller ut av sortimentet av seg selv.

Anonym sa...

Hei! Interessant å se hvor Hvermannsen står i denne jungelen av valg og informasjon. Gir du opp din forkynnelse?

Kan du evt. andre lesere tipse om god litteratur om vin (helst tilgjengelig språkbruk for den almenne leser)?

Ærbødigst

Anonym sa...

Takk for hyggelige skåler i kveld.

-Sucker for barbaresco-